ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΚΑΛΗ» ΣΤΗΝ ΛΙΘΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 9ΜΜ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΑΒΥΣΣΙΝΟ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΧΑΙΝΗΔΩΝ)
ΕΙΣΟΔΟΣ 10 ΕΥΡΩ.
Ο Κωστής Αβυσσινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα δίπλα στο πατέρα του, το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής και δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινό. Ταξίδεψαν μαζί για συναπτά έτη τόσο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταφέροντας το ήθος της μουσικής μας παράδοσης όπου υπάρχει Ελληνισμός.
Το 1996 σε συνεργασία με τον γνωστό Τούρκο δεξιοτέχνη του βιολιού Σενιχ Αντεγκερ και τον Χαίνη Δημήτρη Αποστολάκη φτιάχνει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Του Λιβυκού το Πέλαγος. Ταυτόχρονα συνεργάζεται επί σκηνής με πλήθος καταξιωμένων μουσικών τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε ρεμπέτικα σχήματα. Το 1997 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Χαίνιδες. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το άλμπουμ με τίτλο Το Μεγάλο Ταξίδι.
Ο Κωστής Αβυσσινός κουβαλώντας τις καταβολές της Κρητικής παράδοσης και αφομοιώνοντας βιωματικά πολλές παραδόσεις ( Σμυρναίικο, Νησιώτικο, ρεμπέτικο) έχει το αισθητήριο να τις ζωογονεί και να τις καθιστά λειτουργικές στο σήμερα συνεπαίρνοντας τον ακροατή σε αξέχαστα πρωτότυπα μουσικά ταξίδια. Έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ λαϊκής μουσικής στη Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, Βέλγιο, Γερμανία, Καναδά, Τουρκία κ.τ.λ. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές πόλεις και χωριά της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, και στα νησιά του Αιγαίου).
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007
ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007, ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ 9,30ΜΜ, ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΗ», ΣΤΗΝ ΛΙΘΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «goλfω 2.3 beta» ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΧΩΡΟΣ».
Το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σ. Περεσιάδη ‘Η Γκόλφω’ παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Η περιοδεύουσα αυτή ομάδα αφού έχει κάνει έναν κύκλο παραστάσεων παρουσιάζει την τέταρτη εκδοχή του έργου η Γκόλφω. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παράστασης είναι η προβολή video, η χρήση μασκών, το θέατρο σκιών και μια αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga) που φαίνεται μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της παράστασης. Ένας κλόουν, ο τρελός του χωριού, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους θεατές στο έργο που βρίθει γέλιων και δακρύων.
ΣΤΟΙΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝΣΥΝΕΧΕΙΑ.....
Aπό Εταιρεία την Θεάτρου «ΧώΡΟΣ»...
«Golfo 2.3 beta» Σπυρ. Περεσιάδη
PATHFINDER
31 Ιουλ.
Η Εταιρεία Θεάτρου «ΧώΡΟΣ» ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη θεατρική παραγωγή που πραγματοποίησε είναι «Η Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδη. Η παράσταση μετράει μέχρι σήμερα πέντε εκδοχές, έχει πραγματοποιήσει τρεις εκτεταμένες περιοδείες και μέχρι σήμερα πάνω από 140 παραστάσεις.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας των παραστάσεων του ΧώΡΟΥ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 20/8 «Golfo 2.3 beta» - Λιθιά Καστοριάς - 9.30.μ.μ.25& 26/8 «Golfo 2.3 beta» - Υπαίθριο θεατράκι, Μυτιλήνη, Λέσβος - 9.30 μ.μ 27/8 «Golfo 2.3 beta» - Μόλυβος Λέσβου - 9.30 μ.μ.30& 31/8 «Golfo 2.3 beta» - Χίος, Καστρομηνά - 9.30 μ.μ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ «Golfo 2.3 beta», από τις 5 -8/9, 12 και 13/9 περιοδεία στο Νομό Σερρών (οι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα) 15 &16 /9 «Απόκοπος» - Αίγλη (παράσταση στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ)29/9 «Golfo 2.3 beta» - Καναδάς, Τορόντο
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 9/10 «Golfo 2.3 beta» - Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Δ.Κιλκίς (11.30 π.μ. εφηβική. / 7.30 μ.μ. γενική)14, 15, 16 & 17/10 «Golfo 2.3 beta» - DIALOG FEST, Πολωνία - 5.50 μ.μ.21, 22, 23, 24, 25&26/10 «Golfo 2.3 beta» - Ηράκλειο Κρήτης27, 28, 29, 30 & 31/10 «ΑΠΟΚΟΠΟΣ» - Ηράκλειο ΚρήτηςΕπίσης, η παράσταση "Golfo 2.3 beta" θα παρουσιαστεί (3 παραστάσεις) και στο GIFT FESTIVAL (Γεωργία) κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη.Οργάνωση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΧΩΡΟΣ»
Η Γκόλφω
Σκηνοθεσία-επιμέλεια κίνησης: Σίμος Κακάλας
Σκηνικό - κοστούμια - μάσκες: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Γεώργιος – Bandoek Αποστολάκης
Video Art: Χρήστος Καλός
Γκόλφω: Έλενα Μαυρίδου
Τάσος / Κίτσος: Θεόδωρος Οικονομίδης
Άγγλος Λόρδος / Γιάννος / Σταυρούλα: Δήμητρα Κούζα
Τρελός του Χωριού: Σίμος Κακάλας
Virtual actor (Ζήσης): Ανδρέας Βουτσινάς
Ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Σίμος Κακάλας και η “Γκόλφω”
“ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ”. Συνεντεύξεις με το Νίκο Μόσχοβο.
Σίμος Κακάλας: Η Ελλάδα αρέσκεται να «κοιτά» στον καθρέφτη και ν’ αναπολεί παρελθόντα μεγαλεία
Για την τραγική αλήθεια της Ελλάδας, που της αρέσει να «κοιτάζεται» στον καθρέφτη και να αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος μίλησε στον «Τυπολόγο» ο σκηνοθέτης της παράστασης του έργου «Η Γκόλφω», Σίμος Κακάλας, (Φωτογραφία από την παράσταση).
Να, τι μας είπε ο Σίμος Κακάλας για την παράσταση της «Γκόλφω» καθώς και για τη ζωή:
- Πόσες εκδοχές του ίδιου έργου σκοπεύετε να παρουσιάσετε ακόμα;Η παράσταση έχει φτάσει ουσιαστικά στο τελευταίο σχεδίασμα της. Σίγουρα θα εξελίσσεται όσο παίζεται μια και αυτό αποτελεί φιλοσοφία μας, αλλά το κεφάλαιο Γκόλφω τείνει να κλείσει. Έπεται βέβαια και το gόλfω Directors cut που όμως απαιτεί κάποια χρήματα παραπάνω και θα υλοποιηθεί μόνο αν βρεθούν.
- Μερικοί άνθρωποι του θεάτρου αντιδρούν στους νεωτερισμούς έργων μίας παλαιότερης εποχής. Εσείς, τι λέτε;Oι άνθρωποι αυτοί «του θεάτρου» είναι εντελώς αποκομμένοι από την πραγματικότητα, προσπαθούν να παίξουν έναν ρόλο αυτόκλητου θεματοφύλακα της παράδοσης πράγμα κάπως αστείο μια και το ελληνικό θέατρο δεν είχε ποτέ μια συνέχεια στην παράδοση του και πάντοτε προχωρούσε μιμούμενο δυτικά πρότυπα με άτσαλο τρόπο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί επειδή αποτελούν την πλειοψηφία σήμερα επηρεάζουν αρνητικά τη θεατρική ζωή του τόπου. Μας λένε εμάς τους νεώτερους ότι αυτά τα έργα δεν «ανεβάζονται» έτσι, βασιζόμενοι σε αυτά που έχουν κατά καιρούς διαβάσει σε μεγάλα και σοβαρά βιβλία.
Η τραγική αλήθεια είναι ότι βολεύει αυτόν τον τόπο να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος, προσπαθώντας να παραβλέψει την σημερινή πολιτιστική του αποσύνθεση.
-Ποια δυτικά πρότυπα νομίζετε ότι μιμούνται σήμερα οι Έλληνες. Από αυτά ποια θα θέλατε να γίνουν τρόπος ζωής στην Ελλάδα και ποια από τα συγκεκριμένα πρότυπα δεν θα επιθυμούσατε να ακολουθήσουν οι νεοέλληνες; Και γιατί;Μιμούμαστε ότι γυαλίζει περισσότερο, αν και τελευταία φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα τούνελ απομόνωσης και αυταρέσκειας. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν βρήκαμε ποιοι ακριβώς είμαστε.
Το μόνο, ίσως, που θα έπρεπε να ενστερνιστούμε, είναι το να έχει και το «διαφορετικό» δικαίωμα να υπάρχει και να μην είμαστε απλά ένας λαός που γλεντάει πάνω στα τραπέζια, αδιαφορώντας για τη φασαρία που δημιουργεί.
-Το πρωτοποριακό θέατρο λένε πολλοί άνθρωποι ότι δεν φέρνει χρήματα. Μήπως, όμως, τελικά είναι αυτό που καταξιώνει τον ηθοποιό;
Πρωτοποριακό…άλλη μια λέξη παρεξηγημένη στην Ελλάδα, αντί να σημαίνει χαράσσω μια πορεία ή ηγούμαι αυτής, στα αυτιά του κόσμου ηχεί σαν κάτι κακό και που οπωσδήποτε δεν έχει μαζική απεύθυνση.
Κρίμα δεν είναι αυτό; Δεν ξέρω αν καταξιώνει τον ηθοποιό, σίγουρα όμως τον εξελίσσει και τον ωριμάζει μια και τον θέτει ενώπιον προβλημάτων αγνώστων, που τον βγάζουν από την λογική της ευκολίας.
-Μια που μιλάμε για παιδικές αναμνήσεις. Ποια είναι η δική του παιδική ανάμνηση που «καταθέτει» ο κάθε ηθοποιός στην παράσταση;
(Λίγο δύσκολο να απαντήσουν οι ηθοποιοί γιατί είμαστε εν μέσω τυφώνα εργασιών σήμερα συγνώμη). Η κοινή ανάμνηση, που μοιραζόμαστε πάνω στη σκηνή είναι αυτή, που αποτέλεσε και την έμπνευση για το συγκεκριμένο τρόπο ανεβάσματος του έργου.Δηλαδή ο συγκερασμός του καραγκιόζη, των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, και της νεοελληνικής παράδοσης την εποχή λίγο μετά την αθωότητα.
-Τι σχεδιάζει η εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» για το μέλλον;
Μελλοντικά θα «ανεβάσουμε» την «Ερωφίλη» του Χορτάτση και τον «Ορέστη».
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2005 στον Νίκο Μόσχοβο για τον «Τυπολόγο».
Aν μπεις στην παράσταση καθυστερημένος και, ενώ προσπαθείς να βρεις την θέση σου ο ηθοποιός σού φωνάζει από τη σκηνή «τι ώρα είναι αυτή;», αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι θα δεις κάτι διαφορετικό. Δες τι είπε ένας από αυτούς, ο σκηνοθέτης Σίμος Kακάλας στην A.V..
H Γκόλφω, ο Tάσος και άλλοι βουκολικοί ήρωες παίζουν με μάσκες σαν ιαπωνικά κόμικς manga και οι "Clownski & Clownski - Balkan street duo", οι δύο αφηγητές-μουσικοί μιλάνε απευθείας στο κοινό αυτοσχεδιάζοντας με πολύ χιούμορ. Για να καταλάβεις περισσότερα, δες τι είπε ένας από αυτούς, ο σκηνοθέτης Σίμος Kακάλας στην A.V.:
Πόσο καιρό παίζετε την «Γκόλφω»; Ασχολούμαστε σχεδόν 3 χρόνια, αν και στην αρχή όχι αποκλειστικά, μια και δουλεύαμε στο KΘBE. H τωρινή «Γκόλφω» είναι απόγονος της παράστασης "golfo reloaded", που έκανε πρεμιέρα τον Mάιο του 2005 στην Aθήνα στις Xοροροές. O κύκλος ολοκληρώθηκε με την παράσταση "golfo 2.3 beta", που δόθηκε τον Iούνιο του 2006 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Aθηνών.Πώς σου ήρθε η ιδέα γι' αυτή την παράσταση; H «Γκόλφω» ήταν πάντα κάπου βαθιά στο ασυνείδητο ίσως, αν και η γενιά μου την γνώρισε μέσω του Θ. Aγγελόπουλου και του Xάρρυ Kλυν. Aυτή η αντίφαση σε συνδυασμό με την «εθνική» φόρτιση του έργου αποτέλεσαν την αφορμή.Tον περισσότερο καιρό την παίζατε σε χωριά; Έχουμε παίξει κυρίως σε χωριά και πόλεις στη Bόρεια Eλλάδα και αυτό που νομίζω τελικά ότι προσφέρει μια συνεχή κατάσταση περιοδείας είναι η προσαρμογή και η υπομονή. Oι συνθήκες που μπορεί να συναντήσεις διαμορφώνονται από εντελώς τυχαίες παραμέτρους και δεν μπορείς να είσαι ποτέ αρκετά προετοιμασμένος. Ποια είναι η πιο ακραία αντίδραση που είχατε στην παράστασή σας; Aκραίες αντιδράσεις έχουμε μόνο με την εμφάνιση των Clownski, των δύο κλόουν που συνοδεύουν και προλογίζουν την παράσταση. Kάποιοι μας βρίζουν, ενώ άλλοι μας εξαπολύουν οργισμένους μονολόγους. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε και την εκτόξευση αντικειμένων, αλλά νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση...Πώς σας φάνηκε το κοινό της Aθήνας; Δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον διαφορά μεταξύ του κοινού μιας πόλης και ενός χωριού, μιας και όλοι μοιραζόμαστε πλέον τον κοινό τηλεοπτικό πολιτισμό. Ωστόσο το τοπικό στοιχείο είναι πάντα ισχυρό, και σε μικρές κοινότητες υπερισχύει αρκετά ώστε να χαρίζει ομοιογένεια στο κοινό. Στην Aθήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένο τοπικό στοιχείο. Eίναι σαν να σε παρακολουθούν πολλές μικρές κοινότητες μαζί και αυτό το καθιστά πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.Aν μπορούσες να παίξεις την παράσταση όπου θέλεις στην Aθήνα, ποιο μέρος θα διάλεγες; Στο Σύνταγμα, μπροστά από τους τσολιάδες με δωρεάν σουβλάκι για τους τουρίστες.Ποια είναι η επόμενη δουλειά; Πρόκειται για μια παρουσίαση ενός κρητικού ποιήματος του 15ου αιώνα με μάσκες και ζωντανή μουσική. Tο ποίημα αυτό είναι ο «Aπόκοπος» του Mπεργαδή. Θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Aθηνών το καλοκαίρι με τους συντελεστές που δουλέψαμε και στην «Γκόλφω». Mε την προσθήκη της Tίνας Παραλή, στο σχεδιασμό και την κατασκευή των μασκών, και των CODEX, ενός εκπληκτικού συνόλου μεσαιωνικής μουσικής από τη Θεσσαλονίκη. Eπίσης μαζί μας από φέτος είναι η Πόπη Σφήκα στην κίνηση και η Aθηνά Tρέβλια στη φωνητική. Θα παιχτεί μάλλον μεταξύ 1 και 15 Iουλίου και πάλι μάλλον στο «Σχολείον» στην Πειραιώς.
H παράσταση παίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 210 3425.335. Σκηνοθεσία, επιμέλεια κίνησης Σ. Kακάλας. Στα σκηνικά, κοστούμια και μάσκες ο Γ. Kατρανίτσας και στη μουσική ο Γ. –Bandoek– Aποστολάκης. Παίζουν: Mαυρίδου, Oικονομίδης, Kούζα. Δευτ.& Tρ. 21.30, € 20, 15.
» Διαβάστε εδώ για την σχετική Θεατρική παράσταση
Μετά τα όρη και τα άγρια βουνά, τις πλάι στο κύμα παραστάσεις, και την εμφάνισή της για δύο μόνο παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, η goλfω 2.3 beta έρχεται ξανά στην Αθήνα!Η παράσταση, από την Eταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, στο BIOS, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2007. (Πρώτη παράσταση 5/2/07). Το κείμενο της «Γκόλφως», το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπ. Περεσιάδη (1894), ακούγεται αυτούσιο. Η νέα εκδοχή, με αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga) που φαίνεται μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της παράστασης, χρήση μασκών, προβολή video και την παρεμβολή μιας σκηνής με την τεχνική του θεάτρου σκιών, παραμένει πιστή στην αυθεντική πρόθεση του δημιουργού της και βρίθει γέλιων και δακρύων.Την παράσταση συνοδεύουν, με ζωντανή μουσική, οι εκπληκτικοί «Clownski & Clownski- Βalkan street duo» - δύο πολυταξιδεμένοι και ταυτόχρονα παντελώς άγνωστοι βαλκάνιοι κλόουν που με εκπληκτική μαεστρία αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους θεατές στο έργο! Λίγα λόγια για την παράσταση«Η gολfω δημιουργήθηκε από το πάντρεμα δύο πολύ ισχυρών αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας. Από τη μια, αυτή της ελληνικής παράδοσης, έτσι όπως μας δόθηκε στο σχολικό περιβάλλον κι απ’ την άλλη, της κουλτούρας που αποκτήσαμε μέσα από τις παιδικές εκπομπές της τηλεόρασης» σημειώνει ο Σίμος Κακάλας, σκηνοθέτης της παράστασης. Πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εταιρείας Θεάτρου Χώρος το 2004 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις, περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά κυρίως της Β. Ελλάδας.Στο μεταξύ η παράσταση εξελίχθηκε και κατέληξε στο σχεδίασμα goλfω 2.3 beta το οποίο κέρδισε κοινό και κριτικές όταν παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών («Σχολείον», 13 και 14 Ιουνίου 2006) και νωρίτερα στο Euro Art Festival (Blagoevgrad, Bουλγαρία, 9 Μαΐου 2006). goλfω 2.3 betaΠαραγωγήΕταιρεία Θεάτρου Χώρος Συμπαραγωγή (Αθήνα)Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κίνησης: Σίμος Κακάλας Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Γιάννης ΚατρανίτσαςΜουσική: Γεώργιος – Bandoek ΑποστολάκηςΣκηνοθεσία Θεάτρου Σκιών: Χρήστος ΣτανίσηςVideo Art: Μπάμπης ΒενετόπουλοςΟργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Τενεκετζή ΠαίζουνΈλενα Μαυρίδου (Γκόλφω, Ζήσης)Θεόδωρος Οικονομίδης (Τάσος, Κίτσος)Δήμητρα Κούζα (Άγγλος Λόρδος, Γιάννος, Σταυρούλα)μαζί τους οιClownski & Clownski - Balkan street duoΣίμος Κακάλας (ακορντεόν), Γεώργιος – Bandoek Αποστολάκης (ηλ. κιθάρα)ΒIOS, Πειραιώς 84, Γκάζι. τηλ. 210 3425335Έναρξη Παράστασης 21:30 - Διάρκεια: 75 λεπτάΓενική είσοδος: 20€ - Φοιτητικό: 15€ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΛΦΩ«…Μια άλλη παράσταση, η Golfo, ορμώμενη επίσης από τη Θεσσαλονίκη, που περιελήφθη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών (και Επιδαύρου) έχει δουλευτεί και ξαναδουλευτεί τρεις-τέσσερις φορές.Αυτή ήταν η τρίτη «αναθεωρημένη» εκδοχή του βουκολικού ειδυλλίου του Σπύρου Περεσιάδη που έβλεπα από τον Φεβρουάριο του 2004, όταν την πρωτόδα στο ΚΘΒΕ. (Οι δημιουργοί της, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας, προτιμούν να την αναφέρουν ως: VERSION 2.3 beta.) Κι ήταν και η καλύτερη! Έχοντας πλέον κατασταλάξει στο οριστικό της πλαίσιο (ένα Balkan Street Duo αποτελούμενο από δύο νοτιοανατολικοευρωπαίους κλόουν, οι οποίοι παρουσιάζουν την Γκόλφω σχολιάζοντάς την σε μια νεολαιίστικη βλαχοεγγλέζικη διάλεκτο) και έχοντας αφαιρέσει αρκετά από τα προηγούμενα νεο-μπαρόκ βιντεο-άρτ τερτίπια, τούτη δω η Γκόλφω κατάφερε μέχρι και να συγκινήσει, όταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Έλενα Μαυρίδου και Θόδωρος Οικονομίδης) έβγαζε τις σινο-manga-comics μάσκες του και απευθυνόταν «σοβαρά» στο κοινό…» (από κριτική του Σπύρου Παγιατάκη στην εφημ. «Καθημερινή» για την παράσταση «Golfo 2.3 beta») «Ξεφυτρώνουν αίφνης στο φουαγιέ του θεάτρου με σουλούπι και νότες βλαχορόκ και το αναστατώνουν. Θορυβώδεις, αδιάκριτοι, πιο φλύαρος ο ένας με το ακορντεόν, αστεία αγέλαστος ο άλλος με την κιθάρα, πειράζουν τον κόσμο και σε βαριά, «βαλκανικά» αγγλικά τον προσκαλούν – ακριβέστερα «σαλαγούν» – να παρακολουθήσει το θρυλικό δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Γκόλφω». Είναι το μουσικό duo Clownski & Clownski, δηλαδή ο Σίμος Κακάλας και ο Γιώργος-Μπαντούκ Αποστολάκης, που οσονούπω θα εφορμήσουν στη σκηνή, ετοιμόλογοι και ετοιμοπόλεμοι. Για λίγο, θα συνεχίσουν το διάλογο με το κοινό, σε σπασμένα ελληνικά πλέον, συνδυάζοντας στοιχεία stand up comedy και μνήμες από τις πρακτικές των μπουλουκιών, που διαλαλούσαν και προλόγιζαν τις παραστάσεις τους, περιοδεύοντας ανά την ελληνική επικράτεια. Έπειτα θα αποσυρθούν σε μια γωνιά της πλατείας και θα γίνουν εναλλάξ μάρτυρες, αρωγοί, υπονομευτές και σχολιαστές της πονεμένης ερωτικής ιστορίας του Τάσου και της Γκόλφως. »…Είχαμε τότε παρακολουθήσει ένα από τα πρώτα σχεδιάσματα, το «Gολfω Summer Mix», από όπου δεν έλειπε η φρεσκάδα, η κριτική διάθεση και το νεανικό χιούμορ. Η σημερινή παραλλαγή ωστόσο είναι σαφώς βελτιωμένη, όχι λιγότερο κεφάτη, αλλά πιο σφιχτή, πιο επιλεκτική και πιο ώριμη, αφού έχει ξεπεράσει το επίπεδο της θεατρικής παρέας και την πληθωριστική λογική του ετερόκλητου, για να επικεντρωθεί με σιγουριά και ακρίβεια σε συγκεκριμένους στόχους.»…Το σημαντικότερο στην τελευταία αυτή εκδοχή είναι ένας περιεκτικότερος και πιο ευθύβολος προβληματισμός για τη σχέση της ελληνικής κουλτούρας με τις ξένες, για τις επιδράσεις που δέχεται από αυτές, για την πολύ- και τη δια-πολιτισμικότητα, καθώς και για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όλα αυτά βέβαια σε δόσεις ορεκτικών και σε τόνο εύθυμο και ανάλαφρο, που παίζει με το θέατρο, με τους κώδικές του, με τις εθνοκεντρικές (ανα)παραστάσεις. »…Τρεις οι ηθοποιοί στο σύνολό τους (Θόδωρος Οικονομίδης, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου), υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου και είναι πραγματικά απολαυστική η κοινή σωματική και φωνητική τεχνική τους, επεξεργασμένη ως τις παραμικρές της λεπτομέρειες. Ανασηκώνοντας μάλιστα πότε-πότε τη μάσκα, επιτρέπουν να ξεμυτίσει λιγουλάκι, πίσω από τη σχηματική φιγούρα, το θεατρικό πρόσωπο και να διαφανεί, όσο ακριβώς χρειάζεται, ο λυρισμός και το δραματικό υπόβαθρό του. Ξεχωρίζει για την εντέλειά του το θηλυκό παιδί Γκόλφω που φιλοτεχνεί η Μαυρίδου, με το εκφραστικό τέντωμα του λαιμού και των άκρων, τα πνιχτά της γελάκια, και την εντυπωσιακή ικανότητά της να αφομοιώνει τη μάσκα σαν αληθινό πρόσωπο.” (Από κριτική της Ζωής Βερβεροπούλου στην εφημ. «Θεσσαλονίκη» (4/12/2006), για την παράσταση «Golfo 2.3 beta»)Και διαδικτυακά...Σερφάροντας στα θέματα του grk.forthnet.users διαβάσαμε τα παρακάτω (υπογράφει ο Δημήτρης Μ. από την Αθήνα):«Πριν ένα μήνα είδα στην Αθήνα την παράσταση μιας ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Το έργο λεγόταν "Golfω v.2.3 beta" και είναι η γνωστή Γκόλφω παιγμένη από φιγούρες κόμικς manga. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο εικαστικά, συγκλονιστικά όμορφο, ευρηματικό και φρέσκο. Σίγουρα μια από τις 2-3 καλύτερες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου. Σας συνιστώ να ψάξετε να βρείτε που θα γίνουν παραστάσεις και να πάτε να το δείτε, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε εκατοντάδες χιλιόμετρα.»έγραψαν σε blog:Τρίτη, Νοέμβριος 21, 2006Golfw! (χωρίς την χορηγία της VW...) Και μέσα στον κινηματογραφικό και πολιτιστικό οργασμό των τελευταίων ημερών στην πόλη, μια εκλπηκτική θεατρική παράσταση (ξανά)περνά από την Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες. Η κωμική, ανατρεπτική, μουσική, παραδοσιακή, καρτουνίστικη, λυρική, βουκολική, καραγκιοζική και πολλά ακόμη... Golfw! στο θέατρο Αμαλία. Ακόμη σήμερα και αύριο. (εισ: 15 ευρώ κανονικό, 10 φοιτητικό).Περισσότερα στο blog της Leigh-CheriΑξίζει να αφήσετε για λίγο το φεστιβάλ και να προλάβετε να την δείτε!posted by Tertuliano Máximo Afonso at 21.11.06 20 comments ΤΡΊΤΗ, ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 21, 2006GOLFW VERSION 2.3 BETA Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια!Πώς αλλιώς να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου γι` αυτήν την παράσταση;Χωρίς καμιά υπερβολή, απ` τις καλύτερες δουλειές που έχω παρακολουθήσει ever, νομίζω.Μία παράσταση όπου μπλέκονται με επιτυχία η αγγλική ατάκα, η δημοτική ποίηση, τα μπουλούκια του δρόμου, η Manga (γιαπωνέζικο κόμικ) και το θέατρο σκιών.Ζωντανή μουσική από Bandoek (κιθάρα) και Κακάλα (ακορντεόν) και το αποτέλεσμα;Ό,τι πιο «ελληνικό» έχω δει!Παραδοσιακά ελληνικό, διαχρονικά ελληνικό και πολύ…σύγχρονα ελληνικό.Η επαφή με τον κόσμο ξεκινάει από την στιγμή που ακόμα πλησιάζεις στο θέατρο.Ο ίδιος ο σκηνοθέτης του έργου Σίμος Κακάλας και ο μουσικός Γιώργος Μπαντούκ - Αποστολάκης σε υποδέχονται στο δρόμο, έξω από την είσοδο, ως "Clownski & Clownski Balkan street duo", για να συνεχίσουνε με μουσική, σπιρτόζικες ατάκες, μονόλογο ή διάλογο, το δούναι και λαβείν μαζί σου μες στο θέατρο. Η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία ενσωματώνονται με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο του συγγραφέα της Γκόλφως Σπυρίδων Περεσιάδη, το οποίο όχι μόνο δεν στερείται των μηνυμάτων του αλλά αναδεικνύει κι άλλα, προσαρμόζοντάς το τέλεια στο σήμερα.Οι ηθοποιοί, τρεις όλοι κι όλοι, μοιράζονται εφτά ρόλους, με απόλυτη επιτυχία και οι τρεις.Η παράσταση σε οδηγεί σε συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς περνάει από το αστείο στο τραγικό ειδύλλιο.Γενικά, πρόκειται για μία παράσταση που σε γεμίζει και σου χαρίζει μικρές ανάσες, πράγμα που μάλλον χρειαζόμαστε.Ατυχής συγκυρία το ότι αυτή η βδομάδα είναι εβδομάδα φεστιβάλ κινηματογράφου κι έτσι το θέατρο δεν ήτανε γεμάτο.Ωστόσο, όσοι ήμασταν εκεί μετά το τέλος της παράστασης δεν σταματούσαμε να χειροκροτούμε και κοντοστεκόμασταν σα να μην θέλαμε να φύγουμε.Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί ποτέ αυτό το χαμόγελο ικανοποίησης σε όλα μα όλα τα πρόσωπαπου έχουν παρακολουθήσει μια παράσταση.Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει για λίγες μόνο παραστάσεις. Έτσι, όσοι επιθυμούν να το δουν πρέπει να τρέξουν σήμερα ή αύριο, τελευταία μέρα, Τετάρτη, 22/11.Το προτείνω ασυζητητί!Ελπίζω πάντως, να το επαναλάβουν με την πρώτη ευκαιρία. Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης, Δήμητρα Κούζα και οι προαναφερθέντες, Clownski & Clownski Balkan street duo (Σίμος Κακάλας: ακορντεόν, Γεώργιος Μπαντούκ-Αποστολάκης: κιθάρα)Είναι μία παράσταση του θεάτρου "Χώρος" και φιλοξενείται στο θέατρο Αμαλία,Αμαλίας 71 posted by Leigh-Cheri @ 5:01 μμ 3 comments Tertuliano Máximo Afonso said... Τα συγχαρητήρια είναι λίγα! Εξαιρετική παράσταση! Άκρως φρέσκια, σπιρτόζικη και ανανεωτική η προσέγγιση της κλασικής -στα όρια του γραφικού...- Γκόλφως του Περεσιάδη. Ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσε να δωθεί σήμερα ένα τόσο χιλιοπαιγμένο αλλά και τόσο παρεξηγημένο έργο. Μια παράσταση μάλιστα που παρά το γεγονός ότι παίρνει ένα τόσο δραματικό έργο και το μετατρέπει σε κωμικό και πολύ αστείο, δεν γίνεται ποτέ σε καμιά στιγμή του παρωδία. Το αντίθετο. Η εκδοχή του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα σέβεται το πρωτότυπο και με το παραπάνω!Πολύ έξυπνη και πετυχημένη (σκηνοθετικά, κινησιολογικά αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που έδιναν οι ίδιοι οι ηθοποιοί στην σκηνή) η επιλογή της "καρτουνοποιήσης" του έργου με βάση τα ιαπωνικά Manga. Είναι σαν να έβλεπες το δίδυμο Γκόλφω/Κάντι-Κάντι και Τάσου/Καπαμαρού!..Επίσης το ίδιο έξυπνη και η σκηνή της μάχης μεταξύ Τάσου και Κίτσου η οποία παρουσιάζεται (όπως μας αποκαλύπτει ο Clownski/Κακάλας λόγω του πολύ χαμηλού προυπολογισμού της παράστασης!..) σε σκηνή θεάτρου σκιών!..Και εκεί που το κείμενο δίνεται με την ελαφρότητα των καρτούν και του Καραγκιόζη (χωρίς όμως να χάνεται στιγμή η ουσία του έργου), σε πολύ έξυπνα επιλεγμένα σημεία, οι ηθοποιοί βγάζουν τις μάσκες τους για να παίξουν μόνο για μερικούς στίχους με έναν πιο ρεαλιστικό και θεατρικά σοβαρό τρόπο, δημιουργώντας έτσι μια ξαφνική έντονη αντίθεση ύφους η οποία αναδεικνύει, σχεδόν ανατριχιαστικά, τις δραματικές κορυφώσεις και την λυρικότητα του έργου. Πολύ καλές οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών (όπως λες και εσύ δεν το πιστεύεις ότι είναι μόνο τρεις!..) όπως πάρα πολύ καλοί είναι και ο Μπαντούκ -και η μουσική του- αλλά και ο σκηνοθέτης Κακάλας που παίζουν μουσική κάτω από την σκηνή, συνομιλούν με το κοινό αλλά και πετάγονται εμβόλιμα και συμμετέχουν στο έργο καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης.Ενδιαφέρον επίσης και το πρόγραμμα της παράστασης που είναι φτιαγμένο σαν κόμικ.Ίσως είπα πάρα πολλά όμως θα μπορούσα να γράψω ακόμη περισσότερα θετικά σχόλια!Μπράβο τους και ξανά μπράβο τους! Νοέμβριος 23, 2006 12:15 πμ Δευτέρα, 29 Ιανουάριος, 2007
Πηγή: Προβολέας της Τέχνης και του Πολιτισμού – Το Ηλεκτρονικό Πολιτιστικό Περιοδικό
Το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σ. Περεσιάδη ‘Η Γκόλφω’ παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Η περιοδεύουσα αυτή ομάδα αφού έχει κάνει έναν κύκλο παραστάσεων παρουσιάζει την τέταρτη εκδοχή του έργου η Γκόλφω. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παράστασης είναι η προβολή video, η χρήση μασκών, το θέατρο σκιών και μια αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga) που φαίνεται μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της παράστασης. Ένας κλόουν, ο τρελός του χωριού, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους θεατές στο έργο που βρίθει γέλιων και δακρύων.
ΣΤΟΙΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝΣΥΝΕΧΕΙΑ.....
Aπό Εταιρεία την Θεάτρου «ΧώΡΟΣ»...
«Golfo 2.3 beta» Σπυρ. Περεσιάδη
PATHFINDER
31 Ιουλ.
Η Εταιρεία Θεάτρου «ΧώΡΟΣ» ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη θεατρική παραγωγή που πραγματοποίησε είναι «Η Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδη. Η παράσταση μετράει μέχρι σήμερα πέντε εκδοχές, έχει πραγματοποιήσει τρεις εκτεταμένες περιοδείες και μέχρι σήμερα πάνω από 140 παραστάσεις.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας των παραστάσεων του ΧώΡΟΥ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο:ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 20/8 «Golfo 2.3 beta» - Λιθιά Καστοριάς - 9.30.μ.μ.25& 26/8 «Golfo 2.3 beta» - Υπαίθριο θεατράκι, Μυτιλήνη, Λέσβος - 9.30 μ.μ 27/8 «Golfo 2.3 beta» - Μόλυβος Λέσβου - 9.30 μ.μ.30& 31/8 «Golfo 2.3 beta» - Χίος, Καστρομηνά - 9.30 μ.μ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ «Golfo 2.3 beta», από τις 5 -8/9, 12 και 13/9 περιοδεία στο Νομό Σερρών (οι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα) 15 &16 /9 «Απόκοπος» - Αίγλη (παράσταση στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ)29/9 «Golfo 2.3 beta» - Καναδάς, Τορόντο
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 9/10 «Golfo 2.3 beta» - Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Δ.Κιλκίς (11.30 π.μ. εφηβική. / 7.30 μ.μ. γενική)14, 15, 16 & 17/10 «Golfo 2.3 beta» - DIALOG FEST, Πολωνία - 5.50 μ.μ.21, 22, 23, 24, 25&26/10 «Golfo 2.3 beta» - Ηράκλειο Κρήτης27, 28, 29, 30 & 31/10 «ΑΠΟΚΟΠΟΣ» - Ηράκλειο ΚρήτηςΕπίσης, η παράσταση "Golfo 2.3 beta" θα παρουσιαστεί (3 παραστάσεις) και στο GIFT FESTIVAL (Γεωργία) κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη.Οργάνωση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΧΩΡΟΣ»
Η Γκόλφω
Σκηνοθεσία-επιμέλεια κίνησης: Σίμος Κακάλας
Σκηνικό - κοστούμια - μάσκες: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Γεώργιος – Bandoek Αποστολάκης
Video Art: Χρήστος Καλός
Γκόλφω: Έλενα Μαυρίδου
Τάσος / Κίτσος: Θεόδωρος Οικονομίδης
Άγγλος Λόρδος / Γιάννος / Σταυρούλα: Δήμητρα Κούζα
Τρελός του Χωριού: Σίμος Κακάλας
Virtual actor (Ζήσης): Ανδρέας Βουτσινάς
Ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Σίμος Κακάλας και η “Γκόλφω”
“ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ”. Συνεντεύξεις με το Νίκο Μόσχοβο.
Σίμος Κακάλας: Η Ελλάδα αρέσκεται να «κοιτά» στον καθρέφτη και ν’ αναπολεί παρελθόντα μεγαλεία
Για την τραγική αλήθεια της Ελλάδας, που της αρέσει να «κοιτάζεται» στον καθρέφτη και να αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος μίλησε στον «Τυπολόγο» ο σκηνοθέτης της παράστασης του έργου «Η Γκόλφω», Σίμος Κακάλας, (Φωτογραφία από την παράσταση).
Να, τι μας είπε ο Σίμος Κακάλας για την παράσταση της «Γκόλφω» καθώς και για τη ζωή:
- Πόσες εκδοχές του ίδιου έργου σκοπεύετε να παρουσιάσετε ακόμα;Η παράσταση έχει φτάσει ουσιαστικά στο τελευταίο σχεδίασμα της. Σίγουρα θα εξελίσσεται όσο παίζεται μια και αυτό αποτελεί φιλοσοφία μας, αλλά το κεφάλαιο Γκόλφω τείνει να κλείσει. Έπεται βέβαια και το gόλfω Directors cut που όμως απαιτεί κάποια χρήματα παραπάνω και θα υλοποιηθεί μόνο αν βρεθούν.
- Μερικοί άνθρωποι του θεάτρου αντιδρούν στους νεωτερισμούς έργων μίας παλαιότερης εποχής. Εσείς, τι λέτε;Oι άνθρωποι αυτοί «του θεάτρου» είναι εντελώς αποκομμένοι από την πραγματικότητα, προσπαθούν να παίξουν έναν ρόλο αυτόκλητου θεματοφύλακα της παράδοσης πράγμα κάπως αστείο μια και το ελληνικό θέατρο δεν είχε ποτέ μια συνέχεια στην παράδοση του και πάντοτε προχωρούσε μιμούμενο δυτικά πρότυπα με άτσαλο τρόπο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί επειδή αποτελούν την πλειοψηφία σήμερα επηρεάζουν αρνητικά τη θεατρική ζωή του τόπου. Μας λένε εμάς τους νεώτερους ότι αυτά τα έργα δεν «ανεβάζονται» έτσι, βασιζόμενοι σε αυτά που έχουν κατά καιρούς διαβάσει σε μεγάλα και σοβαρά βιβλία.
Η τραγική αλήθεια είναι ότι βολεύει αυτόν τον τόπο να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να αναπολεί τα μεγαλεία του παρελθόντος, προσπαθώντας να παραβλέψει την σημερινή πολιτιστική του αποσύνθεση.
-Ποια δυτικά πρότυπα νομίζετε ότι μιμούνται σήμερα οι Έλληνες. Από αυτά ποια θα θέλατε να γίνουν τρόπος ζωής στην Ελλάδα και ποια από τα συγκεκριμένα πρότυπα δεν θα επιθυμούσατε να ακολουθήσουν οι νεοέλληνες; Και γιατί;Μιμούμαστε ότι γυαλίζει περισσότερο, αν και τελευταία φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα τούνελ απομόνωσης και αυταρέσκειας. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν βρήκαμε ποιοι ακριβώς είμαστε.
Το μόνο, ίσως, που θα έπρεπε να ενστερνιστούμε, είναι το να έχει και το «διαφορετικό» δικαίωμα να υπάρχει και να μην είμαστε απλά ένας λαός που γλεντάει πάνω στα τραπέζια, αδιαφορώντας για τη φασαρία που δημιουργεί.
-Το πρωτοποριακό θέατρο λένε πολλοί άνθρωποι ότι δεν φέρνει χρήματα. Μήπως, όμως, τελικά είναι αυτό που καταξιώνει τον ηθοποιό;
Πρωτοποριακό…άλλη μια λέξη παρεξηγημένη στην Ελλάδα, αντί να σημαίνει χαράσσω μια πορεία ή ηγούμαι αυτής, στα αυτιά του κόσμου ηχεί σαν κάτι κακό και που οπωσδήποτε δεν έχει μαζική απεύθυνση.
Κρίμα δεν είναι αυτό; Δεν ξέρω αν καταξιώνει τον ηθοποιό, σίγουρα όμως τον εξελίσσει και τον ωριμάζει μια και τον θέτει ενώπιον προβλημάτων αγνώστων, που τον βγάζουν από την λογική της ευκολίας.
-Μια που μιλάμε για παιδικές αναμνήσεις. Ποια είναι η δική του παιδική ανάμνηση που «καταθέτει» ο κάθε ηθοποιός στην παράσταση;
(Λίγο δύσκολο να απαντήσουν οι ηθοποιοί γιατί είμαστε εν μέσω τυφώνα εργασιών σήμερα συγνώμη). Η κοινή ανάμνηση, που μοιραζόμαστε πάνω στη σκηνή είναι αυτή, που αποτέλεσε και την έμπνευση για το συγκεκριμένο τρόπο ανεβάσματος του έργου.Δηλαδή ο συγκερασμός του καραγκιόζη, των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, και της νεοελληνικής παράδοσης την εποχή λίγο μετά την αθωότητα.
-Τι σχεδιάζει η εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» για το μέλλον;
Μελλοντικά θα «ανεβάσουμε» την «Ερωφίλη» του Χορτάτση και τον «Ορέστη».
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2005 στον Νίκο Μόσχοβο για τον «Τυπολόγο».
Aν μπεις στην παράσταση καθυστερημένος και, ενώ προσπαθείς να βρεις την θέση σου ο ηθοποιός σού φωνάζει από τη σκηνή «τι ώρα είναι αυτή;», αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι θα δεις κάτι διαφορετικό. Δες τι είπε ένας από αυτούς, ο σκηνοθέτης Σίμος Kακάλας στην A.V..
H Γκόλφω, ο Tάσος και άλλοι βουκολικοί ήρωες παίζουν με μάσκες σαν ιαπωνικά κόμικς manga και οι "Clownski & Clownski - Balkan street duo", οι δύο αφηγητές-μουσικοί μιλάνε απευθείας στο κοινό αυτοσχεδιάζοντας με πολύ χιούμορ. Για να καταλάβεις περισσότερα, δες τι είπε ένας από αυτούς, ο σκηνοθέτης Σίμος Kακάλας στην A.V.:
Πόσο καιρό παίζετε την «Γκόλφω»; Ασχολούμαστε σχεδόν 3 χρόνια, αν και στην αρχή όχι αποκλειστικά, μια και δουλεύαμε στο KΘBE. H τωρινή «Γκόλφω» είναι απόγονος της παράστασης "golfo reloaded", που έκανε πρεμιέρα τον Mάιο του 2005 στην Aθήνα στις Xοροροές. O κύκλος ολοκληρώθηκε με την παράσταση "golfo 2.3 beta", που δόθηκε τον Iούνιο του 2006 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Aθηνών.Πώς σου ήρθε η ιδέα γι' αυτή την παράσταση; H «Γκόλφω» ήταν πάντα κάπου βαθιά στο ασυνείδητο ίσως, αν και η γενιά μου την γνώρισε μέσω του Θ. Aγγελόπουλου και του Xάρρυ Kλυν. Aυτή η αντίφαση σε συνδυασμό με την «εθνική» φόρτιση του έργου αποτέλεσαν την αφορμή.Tον περισσότερο καιρό την παίζατε σε χωριά; Έχουμε παίξει κυρίως σε χωριά και πόλεις στη Bόρεια Eλλάδα και αυτό που νομίζω τελικά ότι προσφέρει μια συνεχή κατάσταση περιοδείας είναι η προσαρμογή και η υπομονή. Oι συνθήκες που μπορεί να συναντήσεις διαμορφώνονται από εντελώς τυχαίες παραμέτρους και δεν μπορείς να είσαι ποτέ αρκετά προετοιμασμένος. Ποια είναι η πιο ακραία αντίδραση που είχατε στην παράστασή σας; Aκραίες αντιδράσεις έχουμε μόνο με την εμφάνιση των Clownski, των δύο κλόουν που συνοδεύουν και προλογίζουν την παράσταση. Kάποιοι μας βρίζουν, ενώ άλλοι μας εξαπολύουν οργισμένους μονολόγους. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε και την εκτόξευση αντικειμένων, αλλά νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση...Πώς σας φάνηκε το κοινό της Aθήνας; Δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον διαφορά μεταξύ του κοινού μιας πόλης και ενός χωριού, μιας και όλοι μοιραζόμαστε πλέον τον κοινό τηλεοπτικό πολιτισμό. Ωστόσο το τοπικό στοιχείο είναι πάντα ισχυρό, και σε μικρές κοινότητες υπερισχύει αρκετά ώστε να χαρίζει ομοιογένεια στο κοινό. Στην Aθήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένο τοπικό στοιχείο. Eίναι σαν να σε παρακολουθούν πολλές μικρές κοινότητες μαζί και αυτό το καθιστά πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.Aν μπορούσες να παίξεις την παράσταση όπου θέλεις στην Aθήνα, ποιο μέρος θα διάλεγες; Στο Σύνταγμα, μπροστά από τους τσολιάδες με δωρεάν σουβλάκι για τους τουρίστες.Ποια είναι η επόμενη δουλειά; Πρόκειται για μια παρουσίαση ενός κρητικού ποιήματος του 15ου αιώνα με μάσκες και ζωντανή μουσική. Tο ποίημα αυτό είναι ο «Aπόκοπος» του Mπεργαδή. Θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Aθηνών το καλοκαίρι με τους συντελεστές που δουλέψαμε και στην «Γκόλφω». Mε την προσθήκη της Tίνας Παραλή, στο σχεδιασμό και την κατασκευή των μασκών, και των CODEX, ενός εκπληκτικού συνόλου μεσαιωνικής μουσικής από τη Θεσσαλονίκη. Eπίσης μαζί μας από φέτος είναι η Πόπη Σφήκα στην κίνηση και η Aθηνά Tρέβλια στη φωνητική. Θα παιχτεί μάλλον μεταξύ 1 και 15 Iουλίου και πάλι μάλλον στο «Σχολείον» στην Πειραιώς.
H παράσταση παίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 210 3425.335. Σκηνοθεσία, επιμέλεια κίνησης Σ. Kακάλας. Στα σκηνικά, κοστούμια και μάσκες ο Γ. Kατρανίτσας και στη μουσική ο Γ. –Bandoek– Aποστολάκης. Παίζουν: Mαυρίδου, Oικονομίδης, Kούζα. Δευτ.& Tρ. 21.30, € 20, 15.
» Διαβάστε εδώ για την σχετική Θεατρική παράσταση
Μετά τα όρη και τα άγρια βουνά, τις πλάι στο κύμα παραστάσεις, και την εμφάνισή της για δύο μόνο παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, η goλfω 2.3 beta έρχεται ξανά στην Αθήνα!Η παράσταση, από την Eταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, στο BIOS, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2007. (Πρώτη παράσταση 5/2/07). Το κείμενο της «Γκόλφως», το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπ. Περεσιάδη (1894), ακούγεται αυτούσιο. Η νέα εκδοχή, με αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga) που φαίνεται μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της παράστασης, χρήση μασκών, προβολή video και την παρεμβολή μιας σκηνής με την τεχνική του θεάτρου σκιών, παραμένει πιστή στην αυθεντική πρόθεση του δημιουργού της και βρίθει γέλιων και δακρύων.Την παράσταση συνοδεύουν, με ζωντανή μουσική, οι εκπληκτικοί «Clownski & Clownski- Βalkan street duo» - δύο πολυταξιδεμένοι και ταυτόχρονα παντελώς άγνωστοι βαλκάνιοι κλόουν που με εκπληκτική μαεστρία αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους θεατές στο έργο! Λίγα λόγια για την παράσταση«Η gολfω δημιουργήθηκε από το πάντρεμα δύο πολύ ισχυρών αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας. Από τη μια, αυτή της ελληνικής παράδοσης, έτσι όπως μας δόθηκε στο σχολικό περιβάλλον κι απ’ την άλλη, της κουλτούρας που αποκτήσαμε μέσα από τις παιδικές εκπομπές της τηλεόρασης» σημειώνει ο Σίμος Κακάλας, σκηνοθέτης της παράστασης. Πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εταιρείας Θεάτρου Χώρος το 2004 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις, περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά κυρίως της Β. Ελλάδας.Στο μεταξύ η παράσταση εξελίχθηκε και κατέληξε στο σχεδίασμα goλfω 2.3 beta το οποίο κέρδισε κοινό και κριτικές όταν παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών («Σχολείον», 13 και 14 Ιουνίου 2006) και νωρίτερα στο Euro Art Festival (Blagoevgrad, Bουλγαρία, 9 Μαΐου 2006). goλfω 2.3 betaΠαραγωγήΕταιρεία Θεάτρου Χώρος Συμπαραγωγή (Αθήνα)Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κίνησης: Σίμος Κακάλας Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Γιάννης ΚατρανίτσαςΜουσική: Γεώργιος – Bandoek ΑποστολάκηςΣκηνοθεσία Θεάτρου Σκιών: Χρήστος ΣτανίσηςVideo Art: Μπάμπης ΒενετόπουλοςΟργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Τενεκετζή ΠαίζουνΈλενα Μαυρίδου (Γκόλφω, Ζήσης)Θεόδωρος Οικονομίδης (Τάσος, Κίτσος)Δήμητρα Κούζα (Άγγλος Λόρδος, Γιάννος, Σταυρούλα)μαζί τους οιClownski & Clownski - Balkan street duoΣίμος Κακάλας (ακορντεόν), Γεώργιος – Bandoek Αποστολάκης (ηλ. κιθάρα)ΒIOS, Πειραιώς 84, Γκάζι. τηλ. 210 3425335Έναρξη Παράστασης 21:30 - Διάρκεια: 75 λεπτάΓενική είσοδος: 20€ - Φοιτητικό: 15€ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΟΛΦΩ«…Μια άλλη παράσταση, η Golfo, ορμώμενη επίσης από τη Θεσσαλονίκη, που περιελήφθη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών (και Επιδαύρου) έχει δουλευτεί και ξαναδουλευτεί τρεις-τέσσερις φορές.Αυτή ήταν η τρίτη «αναθεωρημένη» εκδοχή του βουκολικού ειδυλλίου του Σπύρου Περεσιάδη που έβλεπα από τον Φεβρουάριο του 2004, όταν την πρωτόδα στο ΚΘΒΕ. (Οι δημιουργοί της, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας, προτιμούν να την αναφέρουν ως: VERSION 2.3 beta.) Κι ήταν και η καλύτερη! Έχοντας πλέον κατασταλάξει στο οριστικό της πλαίσιο (ένα Balkan Street Duo αποτελούμενο από δύο νοτιοανατολικοευρωπαίους κλόουν, οι οποίοι παρουσιάζουν την Γκόλφω σχολιάζοντάς την σε μια νεολαιίστικη βλαχοεγγλέζικη διάλεκτο) και έχοντας αφαιρέσει αρκετά από τα προηγούμενα νεο-μπαρόκ βιντεο-άρτ τερτίπια, τούτη δω η Γκόλφω κατάφερε μέχρι και να συγκινήσει, όταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Έλενα Μαυρίδου και Θόδωρος Οικονομίδης) έβγαζε τις σινο-manga-comics μάσκες του και απευθυνόταν «σοβαρά» στο κοινό…» (από κριτική του Σπύρου Παγιατάκη στην εφημ. «Καθημερινή» για την παράσταση «Golfo 2.3 beta») «Ξεφυτρώνουν αίφνης στο φουαγιέ του θεάτρου με σουλούπι και νότες βλαχορόκ και το αναστατώνουν. Θορυβώδεις, αδιάκριτοι, πιο φλύαρος ο ένας με το ακορντεόν, αστεία αγέλαστος ο άλλος με την κιθάρα, πειράζουν τον κόσμο και σε βαριά, «βαλκανικά» αγγλικά τον προσκαλούν – ακριβέστερα «σαλαγούν» – να παρακολουθήσει το θρυλικό δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Γκόλφω». Είναι το μουσικό duo Clownski & Clownski, δηλαδή ο Σίμος Κακάλας και ο Γιώργος-Μπαντούκ Αποστολάκης, που οσονούπω θα εφορμήσουν στη σκηνή, ετοιμόλογοι και ετοιμοπόλεμοι. Για λίγο, θα συνεχίσουν το διάλογο με το κοινό, σε σπασμένα ελληνικά πλέον, συνδυάζοντας στοιχεία stand up comedy και μνήμες από τις πρακτικές των μπουλουκιών, που διαλαλούσαν και προλόγιζαν τις παραστάσεις τους, περιοδεύοντας ανά την ελληνική επικράτεια. Έπειτα θα αποσυρθούν σε μια γωνιά της πλατείας και θα γίνουν εναλλάξ μάρτυρες, αρωγοί, υπονομευτές και σχολιαστές της πονεμένης ερωτικής ιστορίας του Τάσου και της Γκόλφως. »…Είχαμε τότε παρακολουθήσει ένα από τα πρώτα σχεδιάσματα, το «Gολfω Summer Mix», από όπου δεν έλειπε η φρεσκάδα, η κριτική διάθεση και το νεανικό χιούμορ. Η σημερινή παραλλαγή ωστόσο είναι σαφώς βελτιωμένη, όχι λιγότερο κεφάτη, αλλά πιο σφιχτή, πιο επιλεκτική και πιο ώριμη, αφού έχει ξεπεράσει το επίπεδο της θεατρικής παρέας και την πληθωριστική λογική του ετερόκλητου, για να επικεντρωθεί με σιγουριά και ακρίβεια σε συγκεκριμένους στόχους.»…Το σημαντικότερο στην τελευταία αυτή εκδοχή είναι ένας περιεκτικότερος και πιο ευθύβολος προβληματισμός για τη σχέση της ελληνικής κουλτούρας με τις ξένες, για τις επιδράσεις που δέχεται από αυτές, για την πολύ- και τη δια-πολιτισμικότητα, καθώς και για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όλα αυτά βέβαια σε δόσεις ορεκτικών και σε τόνο εύθυμο και ανάλαφρο, που παίζει με το θέατρο, με τους κώδικές του, με τις εθνοκεντρικές (ανα)παραστάσεις. »…Τρεις οι ηθοποιοί στο σύνολό τους (Θόδωρος Οικονομίδης, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου), υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου και είναι πραγματικά απολαυστική η κοινή σωματική και φωνητική τεχνική τους, επεξεργασμένη ως τις παραμικρές της λεπτομέρειες. Ανασηκώνοντας μάλιστα πότε-πότε τη μάσκα, επιτρέπουν να ξεμυτίσει λιγουλάκι, πίσω από τη σχηματική φιγούρα, το θεατρικό πρόσωπο και να διαφανεί, όσο ακριβώς χρειάζεται, ο λυρισμός και το δραματικό υπόβαθρό του. Ξεχωρίζει για την εντέλειά του το θηλυκό παιδί Γκόλφω που φιλοτεχνεί η Μαυρίδου, με το εκφραστικό τέντωμα του λαιμού και των άκρων, τα πνιχτά της γελάκια, και την εντυπωσιακή ικανότητά της να αφομοιώνει τη μάσκα σαν αληθινό πρόσωπο.” (Από κριτική της Ζωής Βερβεροπούλου στην εφημ. «Θεσσαλονίκη» (4/12/2006), για την παράσταση «Golfo 2.3 beta»)Και διαδικτυακά...Σερφάροντας στα θέματα του grk.forthnet.users διαβάσαμε τα παρακάτω (υπογράφει ο Δημήτρης Μ. από την Αθήνα):«Πριν ένα μήνα είδα στην Αθήνα την παράσταση μιας ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Το έργο λεγόταν "Golfω v.2.3 beta" και είναι η γνωστή Γκόλφω παιγμένη από φιγούρες κόμικς manga. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο εικαστικά, συγκλονιστικά όμορφο, ευρηματικό και φρέσκο. Σίγουρα μια από τις 2-3 καλύτερες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου. Σας συνιστώ να ψάξετε να βρείτε που θα γίνουν παραστάσεις και να πάτε να το δείτε, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε εκατοντάδες χιλιόμετρα.»έγραψαν σε blog:Τρίτη, Νοέμβριος 21, 2006Golfw! (χωρίς την χορηγία της VW...) Και μέσα στον κινηματογραφικό και πολιτιστικό οργασμό των τελευταίων ημερών στην πόλη, μια εκλπηκτική θεατρική παράσταση (ξανά)περνά από την Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες. Η κωμική, ανατρεπτική, μουσική, παραδοσιακή, καρτουνίστικη, λυρική, βουκολική, καραγκιοζική και πολλά ακόμη... Golfw! στο θέατρο Αμαλία. Ακόμη σήμερα και αύριο. (εισ: 15 ευρώ κανονικό, 10 φοιτητικό).Περισσότερα στο blog της Leigh-CheriΑξίζει να αφήσετε για λίγο το φεστιβάλ και να προλάβετε να την δείτε!posted by Tertuliano Máximo Afonso at 21.11.06 20 comments ΤΡΊΤΗ, ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 21, 2006GOLFW VERSION 2.3 BETA Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια!Πώς αλλιώς να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου γι` αυτήν την παράσταση;Χωρίς καμιά υπερβολή, απ` τις καλύτερες δουλειές που έχω παρακολουθήσει ever, νομίζω.Μία παράσταση όπου μπλέκονται με επιτυχία η αγγλική ατάκα, η δημοτική ποίηση, τα μπουλούκια του δρόμου, η Manga (γιαπωνέζικο κόμικ) και το θέατρο σκιών.Ζωντανή μουσική από Bandoek (κιθάρα) και Κακάλα (ακορντεόν) και το αποτέλεσμα;Ό,τι πιο «ελληνικό» έχω δει!Παραδοσιακά ελληνικό, διαχρονικά ελληνικό και πολύ…σύγχρονα ελληνικό.Η επαφή με τον κόσμο ξεκινάει από την στιγμή που ακόμα πλησιάζεις στο θέατρο.Ο ίδιος ο σκηνοθέτης του έργου Σίμος Κακάλας και ο μουσικός Γιώργος Μπαντούκ - Αποστολάκης σε υποδέχονται στο δρόμο, έξω από την είσοδο, ως "Clownski & Clownski Balkan street duo", για να συνεχίσουνε με μουσική, σπιρτόζικες ατάκες, μονόλογο ή διάλογο, το δούναι και λαβείν μαζί σου μες στο θέατρο. Η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία ενσωματώνονται με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο του συγγραφέα της Γκόλφως Σπυρίδων Περεσιάδη, το οποίο όχι μόνο δεν στερείται των μηνυμάτων του αλλά αναδεικνύει κι άλλα, προσαρμόζοντάς το τέλεια στο σήμερα.Οι ηθοποιοί, τρεις όλοι κι όλοι, μοιράζονται εφτά ρόλους, με απόλυτη επιτυχία και οι τρεις.Η παράσταση σε οδηγεί σε συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς περνάει από το αστείο στο τραγικό ειδύλλιο.Γενικά, πρόκειται για μία παράσταση που σε γεμίζει και σου χαρίζει μικρές ανάσες, πράγμα που μάλλον χρειαζόμαστε.Ατυχής συγκυρία το ότι αυτή η βδομάδα είναι εβδομάδα φεστιβάλ κινηματογράφου κι έτσι το θέατρο δεν ήτανε γεμάτο.Ωστόσο, όσοι ήμασταν εκεί μετά το τέλος της παράστασης δεν σταματούσαμε να χειροκροτούμε και κοντοστεκόμασταν σα να μην θέλαμε να φύγουμε.Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί ποτέ αυτό το χαμόγελο ικανοποίησης σε όλα μα όλα τα πρόσωπαπου έχουν παρακολουθήσει μια παράσταση.Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει για λίγες μόνο παραστάσεις. Έτσι, όσοι επιθυμούν να το δουν πρέπει να τρέξουν σήμερα ή αύριο, τελευταία μέρα, Τετάρτη, 22/11.Το προτείνω ασυζητητί!Ελπίζω πάντως, να το επαναλάβουν με την πρώτη ευκαιρία. Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης, Δήμητρα Κούζα και οι προαναφερθέντες, Clownski & Clownski Balkan street duo (Σίμος Κακάλας: ακορντεόν, Γεώργιος Μπαντούκ-Αποστολάκης: κιθάρα)Είναι μία παράσταση του θεάτρου "Χώρος" και φιλοξενείται στο θέατρο Αμαλία,Αμαλίας 71 posted by Leigh-Cheri @ 5:01 μμ 3 comments Tertuliano Máximo Afonso said... Τα συγχαρητήρια είναι λίγα! Εξαιρετική παράσταση! Άκρως φρέσκια, σπιρτόζικη και ανανεωτική η προσέγγιση της κλασικής -στα όρια του γραφικού...- Γκόλφως του Περεσιάδη. Ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσε να δωθεί σήμερα ένα τόσο χιλιοπαιγμένο αλλά και τόσο παρεξηγημένο έργο. Μια παράσταση μάλιστα που παρά το γεγονός ότι παίρνει ένα τόσο δραματικό έργο και το μετατρέπει σε κωμικό και πολύ αστείο, δεν γίνεται ποτέ σε καμιά στιγμή του παρωδία. Το αντίθετο. Η εκδοχή του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα σέβεται το πρωτότυπο και με το παραπάνω!Πολύ έξυπνη και πετυχημένη (σκηνοθετικά, κινησιολογικά αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που έδιναν οι ίδιοι οι ηθοποιοί στην σκηνή) η επιλογή της "καρτουνοποιήσης" του έργου με βάση τα ιαπωνικά Manga. Είναι σαν να έβλεπες το δίδυμο Γκόλφω/Κάντι-Κάντι και Τάσου/Καπαμαρού!..Επίσης το ίδιο έξυπνη και η σκηνή της μάχης μεταξύ Τάσου και Κίτσου η οποία παρουσιάζεται (όπως μας αποκαλύπτει ο Clownski/Κακάλας λόγω του πολύ χαμηλού προυπολογισμού της παράστασης!..) σε σκηνή θεάτρου σκιών!..Και εκεί που το κείμενο δίνεται με την ελαφρότητα των καρτούν και του Καραγκιόζη (χωρίς όμως να χάνεται στιγμή η ουσία του έργου), σε πολύ έξυπνα επιλεγμένα σημεία, οι ηθοποιοί βγάζουν τις μάσκες τους για να παίξουν μόνο για μερικούς στίχους με έναν πιο ρεαλιστικό και θεατρικά σοβαρό τρόπο, δημιουργώντας έτσι μια ξαφνική έντονη αντίθεση ύφους η οποία αναδεικνύει, σχεδόν ανατριχιαστικά, τις δραματικές κορυφώσεις και την λυρικότητα του έργου. Πολύ καλές οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών (όπως λες και εσύ δεν το πιστεύεις ότι είναι μόνο τρεις!..) όπως πάρα πολύ καλοί είναι και ο Μπαντούκ -και η μουσική του- αλλά και ο σκηνοθέτης Κακάλας που παίζουν μουσική κάτω από την σκηνή, συνομιλούν με το κοινό αλλά και πετάγονται εμβόλιμα και συμμετέχουν στο έργο καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης.Ενδιαφέρον επίσης και το πρόγραμμα της παράστασης που είναι φτιαγμένο σαν κόμικ.Ίσως είπα πάρα πολλά όμως θα μπορούσα να γράψω ακόμη περισσότερα θετικά σχόλια!Μπράβο τους και ξανά μπράβο τους! Νοέμβριος 23, 2006 12:15 πμ Δευτέρα, 29 Ιανουάριος, 2007
Πηγή: Προβολέας της Τέχνης και του Πολιτισμού – Το Ηλεκτρονικό Πολιτιστικό Περιοδικό
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)